Marasesti, 9, Sibiu, RO
0758.132.192
transform@ladyup.ro

Sportul si “acea” perioada a lunii.

Programe de fitness si lifestyle feminin.

Sportul si “acea” perioada a lunii.

Astăzi distrugem mituri! Mai exact, pe acela conform căruia nu ai voie să faci sport atunci când ești în ”acea” perioadă a lunii. Aflăm de ce această afirmație este un mit, de ce ar trebui să ne adaptăm antrenamentele, nu să le oprim, ce schimbări ar trebui să aibă loc în alimentația noastră, pentru a suporta mai ușor perioada și, mai ales, cum sportul poate fi un aliat în perioada pre-menstruală.

Ce facem cu sportul în “acea” perioadă a lunii?

 

Menstruația este o stare naturală a corpului ce nu trebuie, într-adevăr, ignorată, dar nici să ne oprească din a face sport sau de a ne simți bine la sală. Mitul conform căruia nu e voie să practici activități sportive în timpul menstruației este depășit și cât se poate de fals. Pe durata ciclului menstrual nu există contraindicații medicale pentru practicarea sportului, în afara celor dictate de bunul simț al fiecărei doamne.

Nu trebuie decât să fim atente ca mișcarea să fie adaptată momentului în care ne aflăm pentru a nu pune și mai multă presiune asupra organismului nostru, aflat deja în toiul unui proces care consumă energie.

Studiile au demonstrat că sportul practicat în această perioadă ajută organismul să treacă peste stările de disconfort. Endorfina, un hormon al fericirii secretat de corp în timpul exercițiilor fizice, acționează asupra psihicului și te ajută să depășești starea de irascibilitate.

În urma unui experiment, o echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia au constatat că subiecții implicați în studiu (opt femei sedentare care au alergat zilnic, timp de 6 luni) au raportat o atenuare a simptomelor asociate cu sindromul premenstrual: mai puțină sensibilitate a sânilor, senzație redusă de balonare și o stare de spirit mult mai echilibrată.

De asemenea, un alt studiu a arătat că femeile care au efectuat o activitate fizică regulată înainte de menstruație s-au confruntat cu mai puține dureri și stări de depresie, comparativ cu cele sedentare.

Producția de endorfine indusă de activitatea musculară poate fi de ajutor pentru a ameliora durerea din prima zi, de aceea persoanele obișnuite să se antreneze regulat ar trebui să continue, dar cu o activitate mai ușoară decât de obicei.

În concluzie:

Specialiștii recomandă un program regulat de exerciții fizice deoarece acestea ajută la calmarea simptomelor care își fac simțită prezența cu câteva zile înainte de menstruație.

Explicația este simplă: activitatea sangvină este mai accelerată, iar tonusul muscular este mai bun. Sportul ne ajută inclusiv să dormim mai bine și să ne simțim mai odihnite dimineața.

Mai mult decât atât, în timpul mișcării, corpul secretă hormoni care ne îmbunătățesc starea de spirit și alungă fără drept de apel încordarea. Alături de un regim alimentar potrivit și suficientă apă, nimic nu îți va sta în cale!

Articol redactat de Adela Cândea, instructor fitness & personal trainer LadyUP Sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *